Gratis levering med

FRI HJEMLEVERING I HELE NORGE MED

50.000 SOLGTE I NORDEN

Hjem / Nyheter/Blogg

WellO2

Finlands suksessrike produkt hjelper nordmenn å puste bedre

Styrker pusten og renser luftveiene. WellO2-pusteapparatet er solgt i over 50.000 eksemplarer i Finland og er nå også tilgjengelig i Norge og resten av Norden.

Det nye pusteverktøyet WellO2 har vært vellykket i Finland og lanseres nå i Sverige og resten av Norden. WellO2 er en innovasjon som forbedrer pusteevnen og bremser aldringen av pusten.
- Det blir umiddelbart lettere å puste, sier Ilpo Kuronen, vitenskapelig ekspert for WellO2.

Her kan du bestille WellO2 >>

WellO2 pusteapparatet er utviklet i Finland, og er en kombinasjon av to vitenskapelig påviste metoder:
1 Pusting med motstand
2 Innånding av varm vanndamp

– Det unike med WellO2 er at den kombinerer disse to etablerte måtene å forbedre evnen til å puste og luftveienes tilstand, sier Ilpo Kuronen, doktorgrad i klinisk biokjemi og vitenskapelig ekspert for WellO2.

Motvirker aldring av pusten
Effekten av WellO2 er både kortsiktig og langsiktig.
- Det føles umiddelbart at det blir lettere å puste fordi dampen åpner og rengjør luftveiene for slim og partikler. Den varme dampen kan også lindre irritasjon i luftveiene, forklarer Ilpo Kuronen.

På sikt vil pusteevnen forbedres
– Lungekapasiteten forverres med alderen. Fra fylte 65 år reduseres muskelstyrken med 1,5-2 prosent hvert år. Når luftveismusklene svekkes, blir vi lettere kortpustet, brystetkassen blir mindre elastisk, kroppsholdningen er dårligere og mellomgulvet fungerer ikke optimalt.
– I en alder av 80 år har vi normalt bare halvparten av pusteevnen vi hadde som 20-åringer. Men pusteopplæring med WellO2 kan bryte den negative spiralen og redusere prosessen.

Hvordan trene: "Noen minutter er nok"
Trening med WellO2 er enkelt. Du setter deg ned og trekker pusten dypt gjennom et munnstykke som har en justerbar motstand. Samtidig puster du inn varm vanndamp.

– Det er en trygg treningsform, du kan sitte i fred og ro ved kjøkkenbordet og trene i ditt eget tempo - noen minutter er nok. Trening helst en eller to ganger om dagen som en rutine, men noen økter i uken gjør også en forskjell, sier Ilpo Kuronen.

 

Trening med motstand er en etablert måte å forbedre pusten din på, som har blitt beskrevet i vitenskapelige studier siden 1980-tallet.
– Pustemusklene styrkes, luftveiene utvides og lungeventilasjonen blir bedre, jevnere og mer effektiv. Dette er funnet i studier med blant andre pasienter som har astma og KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), sier Ilpo Kuronen.

Hjelper med utvinning etter covid-19
Regelmessig bruk av WellO2 reduserer også risikoen for infeksjoner:
–Innånding av varm damp forbedrer tilstanden til slimhinnene i øvre luftveier, og en sunn slimhinne kan beskrives som kroppens egen brannmur mot infeksjoner. Tilstanden til slimhinnen og flimmerhårene er veldig viktig i kampen mot virus og andre partikler.

Nye studier viser at pusteopplæring også hjelper med restitusjon etter covid-19 og at pustetreningen kan redusere risikoen for intensiv pleie for sykdommen – les mer om dette. >

Her kan du bestille WellO2 >>

Brukes hovedsakelig av eldre
Pusteverktøyet WellO2 ble lansert i Finland i 2016 og har vært veldig etterspurt. Spesielt eldre mennesker bruker den til å styrke pusten, bli mindre kortpustet og få mer energi.

Men WellO2 er også populær blant idrettsutøvere og mosjonister som ønsker å prestere bedre ved å øke pusteevnen. Den finske langrennsløperen Krista Pärmäkoski har brukt WellO2 regelmessig siden 2016.- WellO2 har blitt en naturlig del av treningsrutinen min og er et åpenbart reisefølge under konkurranser og treningsleirer, sier Krista, langrennsløperen som har tre OL-medaljer og seks VM-medaljer hjemme i premieskapet.

Bestill WellO2 her >>

Slik fungerer WellO2
Du fyller apparatet med kaldt drikkevann og stiller inn motstand og temperatur, som begge kan justeres. Start med det laveste nivået på begge.
Tren deretter ved å puste rolig gjennom munnstykket. 5-15 repetisjoner er nok.
• Når du puster ut gjennom motstanden i munnstykket, utvides luftveiene og ekspirasjonsmusklene styrker seg, noe som gjør det lettere å puste.
• Når du inhalerer gjennom motstanden, styrker inspirasjonsmusklene mens den varme vanndampen åpner og renser luftveiene for slim og partikler.

Aulis oppfant WellO2
Innovatøren bak WellO2 er finnen Aulis Kärkkäinen, 69, som har hatt alvorlig astma hele livet og oppdaget at to ting lindret:
• Pust med motstand (for eksempel gjennom en slange i en vannfylt flaske)
• Dampbadstue
Kan de to metodene kombineres? Aulis lurte på og begynte å tegne på et apparat. Han bygde den første prototypen i 2008 og begynte å bruke den daglig. Han samlet til slutt et team som bygde en ekte prototype kalt WellO2. Produktet ble videreutviklet sammen med medisinske eksperter i 2014. I dag er hans idé en globalt patentert teknologi som har solgt over 50 000 eksemplarer - og som Aulis drar stor nytte av:
- Jeg har brukt min egen metode hver dag i over ti år og føler meg bedre enn da jeg var ung. Pusten min i dag er som en idrettsutøver og 10 prosent bedre enn da jeg var i 40-årene.

Ny metode: Slik kan du forbedre pusten din

Trygg og effektiv trening som kan utføres når du sitter i fred og ro ved kjøkkenbordet. Å trene noen minutter om dagen er nok med pusteapparatet WellO2.

Pusten forverres med alderen. I en alder av 80 år har vi bare 50 prosent av pusteevnen vi hadde som 20-åringer.
Men enkel pustetrening kan bremse prosessen.
- Det nye pusteapparatet WellO2 er veldig effektivt og enkelt å bruke. Du kan sitte ved kjøkkenbordet og trene - og noen minutter om dagen er nok, sier Ilpo Kuronen, vitenskapelig ekspert for WellO2.

Her kan du bestille WellO2 >>

Med alderen synker lungekapasiteten, brystet blir stivere og pusten er mindre effektiv. Åndedrettsmusklene svekkes, og vi blir lettere andpustne.
- En 80-åring har normalt bare halvparten så mye pusteevne som en 20-åring. Dette er en grunn til at eldre mennesker tilhører risikogruppen for covid-19, sier Ilpo Kuronen, doktorgrad i klinisk biokjemi og vitenskapelig ekspert for WellO2.


"Dessverre ikke så kjent at vi trenger pustetrening"
Regelmessig pustetrening er en effektiv måte å bremse prosessen på.

- Vi vet alle at vi trenger å mosjonere - gå, sykle eller trene på andre måter - for å opprettholde helsen vår gjennom årene. Det er like viktig å trene luftveismuskulaturen, men dessverre er det ikke så kjent. Det kan også være vanskelig å vite hvordan man trener disse musklene effektivt, sier Ilpo Kuronen.

Hjelper 50 000 finner å puste bedre
WellO2 pusteopplæringsapparat er en finsk innovasjon, utviklet for å styrke luftveismusklene på en allsidig måte. Produktet er en stor suksess i Finland, der det har solgt over 50 000 eksemplarer.

- WellO2 er en globalt patentert teknologi som kombinerer to velprøvde metoder: Puste med motstand og innånding av varm vanndamp, sier Ilpo Kuronen og fortsetter:
- Treningen er veldig enkel. Du setter deg ned og trekker pusten dypt gjennom et munnstykke som har en justerbar motstand. Samtidig puster inn varm vanndamp. Det er nok å trene noen minutter hver gang. Tren en eller to ganger om dagen som en rutine - men noen økter i uken gjør også en forskjell.

Hvilket resultat gir treningen?
Ilpo Kuronen snakker om tre effekter:
Økt pusteevne
Pustemuskulaturen styrkes og pusten blir mer effektiv på sikt. Lungeventilasjon blir bedre og jevnere, og oksygenopptaket i lungene forbedres. Brystkassen blir mer bevegelig og mellomgulvet fungerer bedre. Kortpustethet reduseres.
Umiddelbart lettere å puste
Fuktigheten øker i slimhinnene, noe som betyr at luftveiene lettere transporterer slim og partikler bort. Det blir umiddelbart lettere å puste, for eksempel ved astma eller bronkitt.
Redusert risiko for infeksjoner
Luftveiene blir regelmessig oppvarmet og fuktet av dampen, noe som forbedrer tilstanden til slimhinnene og reduserer risikoen for at virus og infiserte partikler fester seg. Dette bidrar til mindre irritasjon i luftveiene og redusert risiko for infeksjoner.

Hjelper med utvinning etter covid-19
Å puste med motstand er en etablert metode for å forbedre pusten og redusere kortpustethet som har blitt beskrevet i vitenskapelige studier siden 1980-tallet.
- Pusteevnen forbedres - dette er funnet i studier med blant andre pasienter som har astma og KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom).

Nye studier viser at pustetrening også hjelper med restitusjon etter covid-19, og at treningen kan redusere risikoen for intensiv pleie for sykdommen - les mer om dette.

Trygg trening for eldre
Pusteapparatet WellO2 er en trygg og effektiv treningsmetode for eldre mennesker som kanskje ikke alltid kan gå ut og gå eller sykle, understreker Ilpo Kuronen.
- Jeg kan anbefale det til alle som vil forbedre pusten. Både mennesker som lider av forskjellige typer pusteproblemer og sunne mennesker har stor nytte av å begynne å trene pusten.

Bestill WellO2 her >>

Pust med WellO2 eller med PEP-flaske, hva er forskjellen?
Les her >>


Slik trener du med WellO2 - trinn for trinn

1. Fyll apparatet med kaldt drikkevann og koble det til en stikkontakt.
2. Velg motstand og ønsket damptemperatur som er nådd etter omtrent to minutter.
3. Start pustetreningen.

Pust ut gjennom munnstykket
Pust inn som vanlig og ut gjennom munnstykket slik at du tømmer lungene. Slipp og inhaler som vanlig. Gjenta gjerne et par ganger.
Pust inn gjennom munnstykket
Pust rolig og kraftfullt gjennom munnstykket slik at du fyller lungene med den varme dampen, hold i noen sekunder før du slipper munnstykket og pust fritt. Gjenta gjerne et par ganger.

Etter en stund kan du prøve å gjøre øvelser der du vekselvis puster inn og ut av munnstykket.

Pust ut og ut gjennom munnstykket
Pust regelmessig, og pust ut gjennom munnstykket slik at magemuskulaturen aktiveres. Umiddelbart etter, gjør en like kraftig innånding i munnstykket. Gjenta 5-15 ganger eller det antallet som passer deg best. Hvis det føles for tungt, puster du som vanlig mellom hvert pust i WellO2. Tren i fred og ro i ditt eget tempo, trinn for trinn kan du øke treningen. Husk å sitte med en så rett holdning som mulig når du trener.
Du kan også bruke den medfølgende nesemasken og puste inn dampen gjennom nesen, noe som øker beskyttelsen av neseslimhinnen og lindrer nesetettheten.

4. Når du er ferdig, tøm vannet og skyll de løse delene som skal drypptørke. Etter 5-10 økter kan du kjøre rengjøringsprogrammet.

WellO2 er enkel og trygg å bruke fordi konstruksjonen med doble skall sørger for at det dannes jevn damp og at man ikke kommer i kontakt med varmt vann.


Fakta om WellO2
• WellO2 er en globalt patentert teknologi som kombinerer damppust med motstand ved innånding og utånding.
• Produktet har vært på det finske markedet siden 2016 og har solgt over 50 000 eksemplarer.
• WellO2 er ikke et medisinsk produkt. Hensikten er fremfor alt å trene luftveismuskulaturen gjennom en justerbar motstand i kombinasjon med innånding av varm damp.

Forskjeller mellom WellO2-apparatet og blåseflaske eller PEP-fløyte

Forskjeller mellom WellO2-apparatet og blåseflaske eller PEP-fløyte

Det sies ofte at WellO2-apparatet bare er et damppusteapparat, eller at jeg allerede bruker en PEP-fløyte eller blåseflaske, så jeg trenger ikke et WellO2-pusteapparat. Hva skiller WellO2-apparatet fra en PEP-fløyte, MINI-PEP eller blåseflaske (selv dette elskede barnet har mange forskjellige navn)?

PEP-fløyte og blåseflaske gir motstand mot utpust. Mengden motstand uttrykkes i centimeter vann, det vil si forkortelsen cmH2O. I en blåseflaske er motstanden vanligvis 10cmH2O. Denne motstanden fungerer på en slik måte at det åpner små bronkier og forbedrer respirasjonen, men hos en normal person har det liten effekt på muskelstyrken.

De samme lovene gjelder for trening av luftveismuskulaturen som for eksempel for styrking av lårmusklene. Det som trengs er motstand, det vil si vekten som i muskeltrening på et helsestudio, samt at repetisjoner også er nødvendig for å få muskelen til å fungere. Trening gjøres alltid først med lette vekter for å lære treningsteknikken, men litt etter litt økes motstanden for å styrke muskelen. Dette krever regelmessighet og flere repetisjoner.

Det er allerede motstand i PEP-fløyte. Så hvorfor skulle jeg trenge et WellO2-apparat?

I en blåseflaske er motstanden bare når du puster ut. Vanligvis sier en person med helt friske lunger at motstanden ikke føles noe sted, det vil si det føles som å bare blåse bobler i flasken. Selv om dette er den opplevde følelsen, åpner til og med det minste trykket opp bronkiene. Trykket i WellO2-enheten er høyere, det vil si 0-motstanden i WellO2-apparatet er 20 cmH2O, som er dobbelt så mye som i blåseflasken. Motstanden er så høy at dette tvinger blåseren til å bruke musklene mer effektivt når hun/han blåser. Du kan observere dette selv, for eksempel gjennom et speil. Du vil se at blåsebevegelsen aktiverer muskulaturen i nakken, tungen og kinnene. I tillegg til dette blir musklene også aktivert i øvre del av magen og du opplever at du automatisk trekker magen inn, det vil si musklene beveger seg. Når du begynner å trene med WellO2-apparatet, bør du imidlertid alltid huske å holde skuldrene dine avslappede. Dette er grunnen til at du bør starte med en 0-motstand, selv om den ikke føles veldig stor. Når du begynner å trene med lav motstand, vil du automatisk lære bedre pusteteknikker, og eventuelle feiljusteringer vil ikke føre til muskelsmerter.

Tenk på dette det samme selv i trening av lårmusklene, det vil si at hvis du tar 100 kg på skuldrene og knebøy og reiser deg, så kan du lykkes med det, men du må bruke de andre musklene dine som et hjelpemiddel under tung belastning, og derfor vil holdningen din kanskje ikke være riktig. I tillegg kan du oppleve smerter i ryggen eller knærne.

Treningen av luftveismusklene er fremmed for oss, og hvis du starter treningen med for mye motstand, kan det lett skje at selve blåsingen er vellykket, men teknikken vil kanskje ikke være riktig. I dette tilfellet kan dette føre til muskelspenninger på feil steder. Muskelspenning påvirker også pusten, det vil si skulderspenning der årsaken kan være luftveissykdommer.

Både WellO2 og PEP-fløyte/blåseflaske har derfor motstand ved utpust. Er dette den eneste forskjellen?

Ikke i det hele tatt. Nå har vi snakket om motstanden mot utpust, som også finnes i PEP-fløyten og blåseflasken. Det som gjør WellO2 vesentlig forskjellig fra PEP-fløyten og blåseflasken, er at WellO2-apparatet også har motstand ved innånding. I dette tilfellet styrker treningen også inspirasjonsmusklene. Du kan også teste dette foran et speil. Det vil si at du gjør en WellO2-øvelse foran et speil, og du vil oppdage at når du inhalerer, aktiveres inspirasjonsmusklene i ansiktet, nakken og brystet, noe som betyr at brystet utvides, og du kan også kan føle strekk i hjelpemuskulaturen, det vil si skuldre og rygg.

Med WellO2-apparatet kan trening gjøres ved å blåse med munnstykke eller nesemaske. Selv om vi bruker en nesemaske, bruker vi de samme musklene som med munnstykket, men vi aktiverer også musklene i nese- og svelget. Vi er egentlig ikke vant til å bruke nesemuskulaturen unntatt når vi puster, men det er også mange muskler i dem. Slimhinneødem, tørrhet i neseslimhinnen eller vedvarende betennelse er det som degenererer musklene under slimhinnen, og selv om det ikke er noen ulemper ved dette, krever pusting gjennom nesen at det er plass i nesen og at den fungerer. For at nesen skal fungere, er det behov for nesemuskulatur, ettersom blodsirkulasjonen i musklene også påvirker slimhinnen, og for at slimhinnen skal virke, trenger den de underliggende musklene for å regulere fuktighetsbalansen, etc. WellO2-trening med nesemaske kan føles veldig tung først, nettopp fordi disse musklene sjelden blir brukt. Imidlertid får nesetrening deg raskt til å føle at pusten er lettere. I nesetrening gjelder imidlertid den regelmessigheten som allerede er nevnt tidligere. Selv om du får lindring med en gang, er det behov for regelmessighet og trening over lengre tid for å styrke musklene.

Trening av nesen med WellO2-apparatet er viktig for hver av oss også fordi slimhinnene i luftveiene er den første barrikaden i vår motstand, det vil si at patogener kommer inn i kroppen vår gjennom respirasjon og fester seg til den fuktige overflaten av slimhinnen. Slimhinnen merker at det er et fremmes element i kroppen vår og begynner derfor å produsere slim slik at patogenet ikke kommer lenger og flimmerhårene prøver deretter å presse slimet utover. Hoste eller et nys gir kraften til å skyve patogenet utover. Patogenet prøver derimot å komme gjennom slimhinnen vår slik at den kan begynne å formere seg og gjøre oss syke. Det tar patogenet vanligvis flere dager før det beveger seg dypere inn i slimhinnene våre og forårsaker sykdom. Dette er tiden slimhinnen vår har til å bekjempe patogenet. Hvis slimhinnen er tørr og i dårlig tilstand, er det lettere for patogenet å komme seg frem fordi det kommer lettere gjennom slimhinnen og flimmerhårene fungerer ikke som de er tenkt til. Det vil si at trening med WellO2 nesemaske styrker muskler, men å styrke musklene påvirker også motstanden vår gjennom slimhinnen.

WellO2 har også en tredje funksjon, damp 

Vi har ikke engang snakket om damp ennå, så hva er dampens betydning i denne øvelsen da? Selvfølgelig gjør varm damp trening mer behagelig, ettersom den varmer musklene, men varm damp er også fysiologisk viktig for kroppen vår. Varm damp øker fuktighetsbalansen i slimhinnen og forbedrer slimhinnens funksjon. Dampen endrer også sammensetningen av luftveisslimet og gjør det mer flytende, noe som gjør det lettere å hoste opp. Noen ganger har vi hørt det sagt at damp forårsaker kortpustethet. Dette kan skyldes nettopp det slimproblemet, det vil si når luftveisslimet blir mer flytende, kan det være en følelse av at dampen forårsaker kortpustethet, men virkeligheten er det at det er slim i luftveiene som øker med fuktighet og dermed forårsaker angst. Behandlingen for dette er motstandstrening, som hever slimet opp i bronkiene, slik at det kan hostes bort. Slim i luftveiene er alltid et problem fordi det fungerer som grobunn for patogener og utsetter oss for sykdom.

Vel, en lang tekst, men fremdeles krystallisert, det vil si blåseflaske er en utåndingsmotstand med en motstand på ca. 10 cmH2O. PEP-fløyte og blåseflaske er et godt hjelpemiddel for en alvorlig syk person i det akutte stadiet av sykdommen. WellO2-apparatet kombinerer både utåndings- og innåndingsmotstand, hvor motstanden kan justeres fra 20 til 100 cmH2O, og i tillegg har pusteapparatet varm damp kombinert i innåndingen. WellO2 er et treningsapparat hvor vi kan styrke luftveismusklene helt fra svelget (nasopharyn) til øvre del av magen og også behandle slimhinnene og dermed styrke motstanden mot patogener. WellO2-apparatet kan trygt brukes av både barn og eldre der hvor det er vanskelig for pasienten å rehabilitere luftveiene. Apparatet gir også fordeler for friske personer som ønsker å fortsette å verne om helse og muskeltilstand.

Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.  Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.

Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

Kjøp WellO2 til deg selv: Trykk her