Hjem / Nyheter/Blogg / Taggede: lungekapasitet

Forskjeller mellom WellO2-apparatet og blåseflaske eller PEP-fløyte

Forskjeller mellom WellO2-apparatet og blåseflaske eller PEP-fløyte

Det sies ofte at WellO2-apparatet bare er et damppusteapparat, eller at jeg allerede bruker en PEP-fløyte eller blåseflaske, så jeg trenger ikke et WellO2-pusteapparat. Hva skiller WellO2-apparatet fra en PEP-fløyte, MINI-PEP eller blåseflaske (selv dette elskede barnet har mange forskjellige navn)?

PEP-fløyte og blåseflaske gir motstand mot utpust. Mengden motstand uttrykkes i centimeter vann, det vil si forkortelsen cmH2O. I en blåseflaske er motstanden vanligvis 10cmH2O. Denne motstanden fungerer på en slik måte at det åpner små bronkier og forbedrer respirasjonen, men hos en normal person har det liten effekt på muskelstyrken.

De samme lovene gjelder for trening av luftveismuskulaturen som for eksempel for styrking av lårmusklene. Det som trengs er motstand, det vil si vekten som i muskeltrening på et helsestudio, samt at repetisjoner også er nødvendig for å få muskelen til å fungere. Trening gjøres alltid først med lette vekter for å lære treningsteknikken, men litt etter litt økes motstanden for å styrke muskelen. Dette krever regelmessighet og flere repetisjoner.

Det er allerede motstand i PEP-fløyte. Så hvorfor skulle jeg trenge et WellO2-apparat?

I en blåseflaske er motstanden bare når du puster ut. Vanligvis sier en person med helt friske lunger at motstanden ikke føles noe sted, det vil si det føles som å bare blåse bobler i flasken. Selv om dette er den opplevde følelsen, åpner til og med det minste trykket opp bronkiene. Trykket i WellO2-enheten er høyere, det vil si 0-motstanden i WellO2-apparatet er 20 cmH2O, som er dobbelt så mye som i blåseflasken. Motstanden er så høy at dette tvinger blåseren til å bruke musklene mer effektivt når hun/han blåser. Du kan observere dette selv, for eksempel gjennom et speil. Du vil se at blåsebevegelsen aktiverer muskulaturen i nakken, tungen og kinnene. I tillegg til dette blir musklene også aktivert i øvre del av magen og du opplever at du automatisk trekker magen inn, det vil si musklene beveger seg. Når du begynner å trene med WellO2-apparatet, bør du imidlertid alltid huske å holde skuldrene dine avslappede. Dette er grunnen til at du bør starte med en 0-motstand, selv om den ikke føles veldig stor. Når du begynner å trene med lav motstand, vil du automatisk lære bedre pusteteknikker, og eventuelle feiljusteringer vil ikke føre til muskelsmerter.

Tenk på dette det samme selv i trening av lårmusklene, det vil si at hvis du tar 100 kg på skuldrene og knebøy og reiser deg, så kan du lykkes med det, men du må bruke de andre musklene dine som et hjelpemiddel under tung belastning, og derfor vil holdningen din kanskje ikke være riktig. I tillegg kan du oppleve smerter i ryggen eller knærne.

Treningen av luftveismusklene er fremmed for oss, og hvis du starter treningen med for mye motstand, kan det lett skje at selve blåsingen er vellykket, men teknikken vil kanskje ikke være riktig. I dette tilfellet kan dette føre til muskelspenninger på feil steder. Muskelspenning påvirker også pusten, det vil si skulderspenning der årsaken kan være luftveissykdommer.

Både WellO2 og PEP-fløyte/blåseflaske har derfor motstand ved utpust. Er dette den eneste forskjellen?

Ikke i det hele tatt. Nå har vi snakket om motstanden mot utpust, som også finnes i PEP-fløyten og blåseflasken. Det som gjør WellO2 vesentlig forskjellig fra PEP-fløyten og blåseflasken, er at WellO2-apparatet også har motstand ved innånding. I dette tilfellet styrker treningen også inspirasjonsmusklene. Du kan også teste dette foran et speil. Det vil si at du gjør en WellO2-øvelse foran et speil, og du vil oppdage at når du inhalerer, aktiveres inspirasjonsmusklene i ansiktet, nakken og brystet, noe som betyr at brystet utvides, og du kan også kan føle strekk i hjelpemuskulaturen, det vil si skuldre og rygg.

Med WellO2-apparatet kan trening gjøres ved å blåse med munnstykke eller nesemaske. Selv om vi bruker en nesemaske, bruker vi de samme musklene som med munnstykket, men vi aktiverer også musklene i nese- og svelget. Vi er egentlig ikke vant til å bruke nesemuskulaturen unntatt når vi puster, men det er også mange muskler i dem. Slimhinneødem, tørrhet i neseslimhinnen eller vedvarende betennelse er det som degenererer musklene under slimhinnen, og selv om det ikke er noen ulemper ved dette, krever pusting gjennom nesen at det er plass i nesen og at den fungerer. For at nesen skal fungere, er det behov for nesemuskulatur, ettersom blodsirkulasjonen i musklene også påvirker slimhinnen, og for at slimhinnen skal virke, trenger den de underliggende musklene for å regulere fuktighetsbalansen, etc. WellO2-trening med nesemaske kan føles veldig tung først, nettopp fordi disse musklene sjelden blir brukt. Imidlertid får nesetrening deg raskt til å føle at pusten er lettere. I nesetrening gjelder imidlertid den regelmessigheten som allerede er nevnt tidligere. Selv om du får lindring med en gang, er det behov for regelmessighet og trening over lengre tid for å styrke musklene.

Trening av nesen med WellO2-apparatet er viktig for hver av oss også fordi slimhinnene i luftveiene er den første barrikaden i vår motstand, det vil si at patogener kommer inn i kroppen vår gjennom respirasjon og fester seg til den fuktige overflaten av slimhinnen. Slimhinnen merker at det er et fremmes element i kroppen vår og begynner derfor å produsere slim slik at patogenet ikke kommer lenger og flimmerhårene prøver deretter å presse slimet utover. Hoste eller et nys gir kraften til å skyve patogenet utover. Patogenet prøver derimot å komme gjennom slimhinnen vår slik at den kan begynne å formere seg og gjøre oss syke. Det tar patogenet vanligvis flere dager før det beveger seg dypere inn i slimhinnene våre og forårsaker sykdom. Dette er tiden slimhinnen vår har til å bekjempe patogenet. Hvis slimhinnen er tørr og i dårlig tilstand, er det lettere for patogenet å komme seg frem fordi det kommer lettere gjennom slimhinnen og flimmerhårene fungerer ikke som de er tenkt til. Det vil si at trening med WellO2 nesemaske styrker muskler, men å styrke musklene påvirker også motstanden vår gjennom slimhinnen.

WellO2 har også en tredje funksjon, damp 

Vi har ikke engang snakket om damp ennå, så hva er dampens betydning i denne øvelsen da? Selvfølgelig gjør varm damp trening mer behagelig, ettersom den varmer musklene, men varm damp er også fysiologisk viktig for kroppen vår. Varm damp øker fuktighetsbalansen i slimhinnen og forbedrer slimhinnens funksjon. Dampen endrer også sammensetningen av luftveisslimet og gjør det mer flytende, noe som gjør det lettere å hoste opp. Noen ganger har vi hørt det sagt at damp forårsaker kortpustethet. Dette kan skyldes nettopp det slimproblemet, det vil si når luftveisslimet blir mer flytende, kan det være en følelse av at dampen forårsaker kortpustethet, men virkeligheten er det at det er slim i luftveiene som øker med fuktighet og dermed forårsaker angst. Behandlingen for dette er motstandstrening, som hever slimet opp i bronkiene, slik at det kan hostes bort. Slim i luftveiene er alltid et problem fordi det fungerer som grobunn for patogener og utsetter oss for sykdom.

Vel, en lang tekst, men fremdeles krystallisert, det vil si blåseflaske er en utåndingsmotstand med en motstand på ca. 10 cmH2O. PEP-fløyte og blåseflaske er et godt hjelpemiddel for en alvorlig syk person i det akutte stadiet av sykdommen. WellO2-apparatet kombinerer både utåndings- og innåndingsmotstand, hvor motstanden kan justeres fra 20 til 100 cmH2O, og i tillegg har pusteapparatet varm damp kombinert i innåndingen. WellO2 er et treningsapparat hvor vi kan styrke luftveismusklene helt fra svelget (nasopharyn) til øvre del av magen og også behandle slimhinnene og dermed styrke motstanden mot patogener. WellO2-apparatet kan trygt brukes av både barn og eldre der hvor det er vanskelig for pasienten å rehabilitere luftveiene. Apparatet gir også fordeler for friske personer som ønsker å fortsette å verne om helse og muskeltilstand.

Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.  Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.

Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

Kjøp WellO2 til deg selv: Trykk her

Hvordan skal WellO2-apparatet brukes til å puste bedre?

Hvordan skal WellO2-apparatet brukes til å puste bedre?

 

Mange spør, hva er egentlig den vanlige bruken? 

Det hender ofte at WellO2-apparatet anskaffes og brukes et par ganger, og det føles ganske behagelig, kanskje litt tungt, men det er en følelse av at det bare er et godt verktøy. Vel, er ikke dette en god måte å bruke WellO2 på?

WellO2 er først og fremst et pustetreningssapparat. Når det gjelder å trene muskler, må det gjøres regelmessig for å få mest mulig ut av det. Hvis vi sammenligner pustetrening med trening på treningsstudio, styrkes ikke musklene i et treningsstudio heller hvis du besøker det kun én gang. For å forbedre muskelstyrken kreves det jevnlig trening over tid.

Så vi anbefaler at når du får WellO2-apparatet, gjør du WellO2-trening i en måned, det vil si en øvelse minst en gang om dagen, men helst om morgenen og kvelden. I dette tilfellet vil du ha en betydelig effekt på muskeltilstanden i luftveiene i løpet av en måned, og du vil helt sikkert oppleve andre fordeler som du kanskje ikke engang har knyttet til svakhet i luftveiene.

Hvilke andre fordeler kan du forvente?

Gode ​​eksempler på slike er for eksempel snorking, som blir lettere når musklene i øvre svelg styrkes. Dermed, når kroppen slapper av om natten, begrenser svelget ikke lenger luftveiene om natten. En annen typisk fordel er at kortpustethetssymptomet lindres. Respiratoriske brukere har beskrevet at ytelsen klart har forbedret seg på bare en måned. Personer med neseproblemer har rapportert at bihulebetennelse har gått ned etter en måned med regelmessig bruk, og behovet for et dren i nesen eller andre behandlinger for nesepleie er mindre. Dette indikerer at muskelstyrken i nasopharynx har blitt bedre av pustetrening med WellO2 og nesemasken. Dette fører til økt muskelstyrke, luft sirkulerer bedre i nesen og at patogener ikke setter seg i nesen så lett. Pusting gjennom nesen er også noe mange beskriver blir bedre med jevnlig pustetrening.

Så hvordan fungerer egentlig WellO2-pustetreningen? 

WellO2-øvelsen begynner med en utblåsing i apparatet og deretter en innånding gjennom apparatet. Utblåsingen utføres først fordi mer damp genereres i apparatet på grunn av vannboblene som lages ved utblåsningen. Det er en god ide å gjenta disse pustesyklusene med 3 til 10 kontinuerlige pust. Bruk først en 0-motstand. Du kan gradvis øke motstanden, for eksempel etter en ukes vanlig bruk. Motstanden er trinnløs justerbar, og en liten rotasjon fra justeringsringen er alt du behøver å gjøre for å justere motstanden.

Selv bruker jeg ofte en 0-motstand om kvelden når jeg vil ha en behagelig trening før jeg legger meg, og en høyere motstand om morgenen når jeg føler meg energisk. En serie på 3 til 10 pust er bra å gjenta 2-3 ganger om morgenen og kvelden. Du kan justere temperaturen i 3 nivåer. For normal trening kan du bruke 1-punkts eller 2-punkts temperatur, avhengig av hva du føler deg mer komfortabel med. 3-punkts temperaturen kan brukes for å lindre symptomer ved forkjølelse eller influensa.

For å få mest mulig ut av WellO2-apparat, bør du bruke apparatet hver dag i en måned, helst om morgenen og kvelden. Hvis du derimot vil redusere bruken din etter første måneden, anbefaler vi at du allikevel fortsetter å bruke den regelmessig slik at pustemuskulaturen opprettholdes. Spesielt hvis du for eksempel har kronisk lungesykdom eller et snorkeproblem.

Legemidler som brukes mot luftveissykdommer kommer bedre inn i lungene hvis du pustetrener før du tar medisinen du inhalerer. Dette er fordi treningen åpner bronkiene og medisinen kommer dypere inn i bronkiene. Faktisk rapporterer mange at regelmessig bruk av WellO2 har redusert behovet for nødvendig inhalasjonsmedisin.

Hvis du lider av snorking, anbefaler jeg at du trener hver kveld. WellO2-trening om kvelden beroliger pusten og forbereder kropp og sinn for natten. Dette kan forbedre kvaliteten på nattesøvnen, men som også påvirker halsmuskulaturen slik at snorking reduseres. Hvis du ikke har en kronisk sykdom, bruk WellO2-apparatet regelmessig etter den første måneden, spesielt hvis du føler de første symptomene på forkjølelse, bihulebetennelse, får allergi eller irritasjon.

Hvis du vil forbedre din respiratoriske muskelstyrke, anbefaler jeg at du fortsetter treningen ved å øke pustemotstanden hver uke etter den første måneden. Å opprettholde muskelstyrke krever også regelmessighet i pustetreningen.

Så begynn å trene med 3-10 pust, inn og ut, og gjenta serien 2-3 ganger. Bruk først en 0-motstand. Tren helst om morgenen og kvelden, men minst en gang om dagen. Treningen holder luftveiene i form!

Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.

Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

Kjøp WellO2 til deg selv: Trykk her

Fem tips for å komme i gang med pustetreningen!

Fem tips for å komme i gang med pustetreningen!
  1. Løft og hold WellO2

Når apparatet er utstilt, og du ser det hver dag, for eksempel på kjøkkenbenken, minner det seg selv om dets eksistens. Terskelen senkes når apparatet er lett tilgjengelig og nesten klar til bruk. Så er det bare å sette vann i apparatet, sette delene på plass og varme vannet i apparatet. Dette tar totalt ca. 2 minutter, noe som betyr at du bare behøver 2 minutters forberedelse for å starte øvelsene!

  1. Pusteøvelser med Wello, for eksempel mens du ser på TV

Nye flotte produkter blir ofte utelatt fordi bruken av produktene ennå ikke har blitt en del av den daglige rutinen, og bruken antas å ta tid fra resten av det “viktigere”. Å endre denne ideen er delvis selvinnlysende i hvilke ting du vil prioritere i livet ditt. Bedre respirasjon bør prioriteres i livet og ikke etterlates, ettersom det påvirker vår tilstand, trivsel og hverdagsliv, så gjør for eksempel Wello-pusteøvelser mens du ser på TV, slik at det ikke tar tid for noe annet “viktigere”.

  1. Merk tidene i kalenderen når du gjør pusteøvelser

En god måte å lage en uformell treningsrutine er å markere dagene og tidene for treningen i en kalender. Når du har merket av et bestemt tidspunkt for Wello-treningen i kalenderen, blir det synliggjort. Å følge en treningsplan, spesielt i begynnelsen, krever litt besluttsomhet, men litt etter litt vil du lære å gjøre Wello-treningen til en rutine, som for eksempel å pusse tennene.

  1. Legg merke til trivselen etter trening

Prøv å gjøre Wello-pusteøvelser regelmessig hver dag i for eksempel to uker. Merker du en endring i tilstanden din? Er pusten lettere? Har trengselen kanskje blitt redusert? Sover du bedre? Er luftveisslim redusert? Sammenlign denne statusen med når du ennå ikke har brukt enheten regelmessig. Vil du gå tilbake til denne tilstanden? Du vil definitivt fortsette å bruke enheten regelmessig. 

  1. Les andres erfaringer og be om tips fra andre

Det er allerede mange andre brukere av WellO2 i Norge, og hver av dem har sin egen erfaring med å bruke apparatet. Erfaringene til andre likesinnede og de som sliter i samme situasjon motiverer dem til å begynne å bruke apparatet eller til å fortsette med øvelsene for å bedre pusten. Erfaringene til andre Wello-brukere kan leses på Facebook i WellO2-brukergruppen. 

Kjøp WellO2 til deg selv: Trykk her