Hjem / Historien om WellO2

Historien om WellO2

Historien om WellO2

Aulis Kärkkäinen, som skapte WellO2, forteller hvordan han utviklet et pusteapparat for å forbedre pusten. Et verktøy som har hjulpet titusenvis av andre mennesker.

”Alt startet egentlig før jeg ble født. En ting som har gått i arv fra tidligere generasjoner: en tung og tett pust som i min barndom, spesielt under mørke vinterkvelder, krøp ned i sengen med meg. Det var netter da jeg faktisk var redd for å kveles, og det er grunnen til at de sterkeste barndomsminnene mine faktisk handler om å puste.

På den tiden, på 1950-tallet, pleide folk å fortelle skrekkhistorier om lungesykdommer som tvang folk inn i lungesykehus, de såkalte sanatoriene. Jeg ville definitivt ikke være hjemmefra, så jeg prøvde å holde pustevanskelighetene mine hemmelige. Det er også grunnen til at jeg aldri ble undersøkt ordentlig. I tillegg var levekårene på den tiden slik at folk lærte å ikke bry seg så mye om mindre ulemper, som at det pep litt når jeg pustet nå og da.

Skikonkurransene i min ungdom gjorde meg imidlertid ofte rådvill. Startene gikk bra, og jeg spurtet avgårde med god fart, men jeg kom aldri langt før jeg følte at oksygenet gikk tom. Jeg måtte venne meg til ideen om at det aldri skulle bli noen idrettsutøver av meg. I stedet fokuserte jeg på ting som folk trenger, og på å prøve å finne løsninger på slike problemer.

Fra ungdomskolen gled jeg rett inn i arbeidslivet. Hardt, og noen ganger til og med litt for hardt fysisk arbeid, bidro til å holde luftrøret åpent, selv om det hvisket litt noen ganger. I dag tror jeg det sannsynligvis var det harde arbeidet som reddet meg fra å kvele slimet mitt. Slimproduksjon er nemlig noe lungene mine alltid har vært mestere på i hele mitt liv.

Da jeg senere tok skrittet ut og ble gründer, og gikk over fra fysisk arbeid til et mer teoretisk, kunne kroppen min ikke lenger forsvare meg. Pusteproblemene begynte å samle seg opp.

På begynnelsen av 2000-tallet førte gründerlivet til mange utfordringer, og på det stadiet forverret pustevansker seg ytterligere - kroppen begynte å gjøre opprør. Jeg led av kramper, men verre var søvnløsheten og hjerterytmeforstyrrelsene.

Jeg lot meg imidlertid ikke å føle meg fortvilet av dette, men jobbet kontinuerlig med å finne løsninger. Jeg ble en ivrig badstubader, fordi jeg som barn hadde oppdaget at det var lettere å puste da jeg tok badstu. Jeg forsto at det var kombinasjonen av damp og fuktighet som hjalp. Og da jeg en gang måtte besøke legesenterets legevakt for pusteproblemene mine, fikk jeg en brukt medisineflaske og et stykke rør fra en erfaren sykepleier. Hun utfordret meg til å puste inn i flasken gjennom røret.

Jeg la merke til at det lettet pipingen fra pusten. Som den eksperten på å løse problemer jeg er, satte jeg meg ned og begynte å tenke litt dypere på denne opplevelsen. Snart ble ett pluss ett til to. Jeg innså at å puste med motstand ville være en effektiv måte å åpne og utvide luftveiene ned til de fineste luftveiene dypt nede i lungene, noe som igjen ville bidra til å få dampen ned til de trange områdene der problemene er. Så det jeg jobbet med var dampingen, for å gjøre det enda mer effektivt. Det handlet altså om å utvikle et verktøy som kunne kombinere de to metodene, dampen og motstanden.

Den første prototypen bygde jeg selv, og umiddelbart etter å ha prøvd den, var det tydelig for meg at jeg var på rett vei. Selv de første testene med prototypen overbeviste meg om at ideen fungerte.

Jeg satte sammen et team, og sammen bygde vi en skikkelig prototype for det vi kalte en respiratorisk terapiapparat og kalte den WellO2.

Veien fra idé til kommersiell innovasjon er vanligvis veldig lang. Det er mange problemer som må løses, både under planlegging og i produksjon, før det er mulig å tilby produktet til forbrukersalg, men nå er WellO2 klar. Den er typegodkjent, og salget i finske apoteker startet i oktober 2016. Min egen Wello har jeg brukt i ti år allerede, noen minutter hver morgen og kveld. Lungene mine fungerer bedre i dag enn noen gang, og krampene og hjerterytmeforstyrrelsene jeg pleide å lide av har også avtatt. Sangstemmen min, som jeg lenge har savnet, har også blitt tydeligere og søvnvanskelighetene mine er blitt lindret.  

Jeg reagerer fortsatt veldig sterkt på forskjellige typer stimuli, som blomster, parfymer, tekstiler, urenheter i pusteluften og så videre. Det er ikke mulig å unngå alle stimuli, og selv i dag betyr det at før eller siden begynner pusten min å pipe og hviske, og luftveiene blir tette av slim. I slike tilfeller kan verdiene for pusten minke med 20-30 prosent. Hjemme bruker jeg da Wello for å komme i form igjen. Jeg puster vanligvis gjennom apparatet, sakte og rolig i ca 10-15 sekunder. Så fyller jeg sakte lungene med varm damp, blandet med luft som strømmer og som deretter blandes med dampen gjennom en separat åpning for erstatningsluft. Mellom hver inn- og utånding med Wello tar jeg noen frie pustedrag. Jeg føler at repetisjonene øker pustekapasiteten min, og jeg fortsetter med dem 5-10 ganger. Etter dette er verdiene mine nesten normale igjen.

Prøving og feiling har hjulpet meg med å finne den rette døgnrytmen for Wello-pustingen:

–  om morgenen etter å ha våknet, "åpner" jeg pusten med 5-10 Wello-repetisjoner (jeg gjør dette mens jeg brygger kaffen min).

– om kvelden gjentar jeg det samme programmet, og hvis jeg skal ut på tur, "åpner" jeg pusten før jeg går ut for å puste lette mens jeg er på tur.

– hvis jeg våkner om natten fordi pusten føles tung og jeg føler meg tett, tar jeg meg en Wello-trening, og vanligvis avtar slimproduksjonen og situasjonen roer seg ned.

Dette er det jeg kaller min WellO2-pusteterapi. Jeg gjentar det samme programmet hver morgen og kveld, og enda oftere ved behov. Sammenlignet med livet før Wello, merker jeg nå at lungene holdes renere. Slimet får ikke sjansen til å holde seg i lungene, noe som betyr at pusten blir mye lettere.

Spirometerverdiene mine er omtrent 10 prosent bedre i dag enn på begynnelsen av 1990-tallet. Sammenlignet med friske mennesker på samme alder, er mine verdier 1,4 ganger over gjennomsnittet.

WellO2s historie lever videre i dag gjennom selskapet som heter Hapella, et selskap som spesialiserer seg på velværeteknologi. Hapella utviklet prototypen min til et unikt kommersielt produkt, en respirasjonsterapiapparat, og lanserte den på markedet. Først i Finland, ideens opprinnelsesland.

Jeg anbefaler Wello til alle som ønsker å forbedre respirasjonsvelferden, og dermed hele kroppens vitalitet og livskvalitet. Jeg tror også at enheten passer for folk som av en eller annen grunn ikke kan opprettholde kondisjonen med tilstrekkelig trening. Med WellO2 åndedrettsbehandling kan du ta vare på trivselen din selv ved kjøkkenbordet.

Fordeler med WellO2 som får din kropp til å juble:

– den gir åndedrettshelse og forbedrer den
– den styrker pustemuskulaturen som gjør at du puster mer effektivt og lettere
– den fukter og hindrer irritasjon i luftveiene
– den forbedrer ytelsen og gjør hverdagen enklere for deg
– den øker ditt velvære og vitalitet
– den forbedrer mobiliteten i brystet
– minsker stress med pusteøvelsene
– den forbedrer søvnkvaliteten

Aulis Kärkkäinen
Gründer og oppfinner

2.695,00 kr
18 Omtaler
WellO2 Pusteapparat
2.695,00 kr
18 Omtaler
Beskrivelse

Skatt legges til prisen i kassen.

GRATIS FRAKT. Ev. rabattkode aktiveres i kassen.

WellO2-enheten er basert på damppust