Hjem / Nyheter/Blogg / WellO2 og legionella
WellO2 og legionella

WellO2 og legionella

Det har vært mye publisitet om Legionella-bakterien og infeksjonene den forårsaker i det siste. Vi har også fått spørsmål om legionella fra personer med svekket immunforsvar.

Legionella er en bakterie som finnes i små mengder i naturlig ferskvann og jord. Bakteriene kan også formere seg i vannsystemer dersom vanntemperaturen er gunstig for dem, det vil simellom 20 og 45 grader Celsius.

 

Hvordan smitter legionella?

Legionellabakterier er luftbårne og spres for eksempel gjennom vanndamp. Inkubasjonstiden fra infeksjon til symptomdebut er mellom 2 og 10 dager. Legionella spres ikke fra person til person. Legionella, som andre infeksjoner, overføres lettere når immunforsvaret av en eller annen grunn er svekket. Dette kan skyldes kronisk sykdom, influensa eller til og med et midlertidig tap av immunitet etter en vaksinasjon.

 

Sikker bruk av WellO2

- Vi anbefaler at du alltid bruker kaldt vann i WellO2-apparatet. Grunnen til dette er at alle bakterier som lever i springvann trenger temperaturer over 20 °C for å overleve. Dette gjør at kaldt vann ikke er egnet for bakterier å trives og formere seg. Ved å helle kaldt vann i WellO2 sikrer du at vannet er rent.

- WellO2s laveste treningstemperatur, 1-punktstemperaturen, varmer opp vannet til 55 °C. Dette er temperaturen der legionella og mange andre bakterier og virus dør. Dampen som pustes inn under treningen er 45 grader varm, men fordi vannet i apparatet er 10 grader varmere, dreper det eventuelle bakterier som kan ha kommet inn i apparatet med vannet. I tillegg ødelegges eventuelle bakterier som brukeren kan ha blåst inn i apparatet av det varme vannet. Bakteriene kan ikke formere seg i apparatet og komme inn i brukeren under trening.

- Varmen og dampen fra WellO2 beskytter brukeren mot infeksjoner.

- Enhetens høyeste temperatur i 3-punktsmodus (65 grader) er utformet for å utløse en hypertermisk reaksjon på slimhinneoverflaten. Den hypertermiske reaksjonen gjør at selve slimhinnen begynner å ødelegge patogener mer effektivt. 3-punktsmodusen bør brukes når du kjenner de første symptomene på influensa (kløe i halsen, forkjølelse osv.). Dette er fordi du kan være i stand til å drepe patogenene før de gir verre symptomer. Hypertermisk reaksjon er også en effektiv måte å stoppe symptomene på allergisk irritasjon, for eksempel om våren.

- Tøm alltid vannet etter bruk. Stillestående vann er grobunn for patogener – inkludert legionella.

- Kjør et WellO2-rengjøringsprogram etter 5-10 treningsøkter eller når noen andre har brukt apparatet. Ellers skyll delene med kaldt vann etter bruk og la dem drypptørke.

Så husk å bruke varmen og dampen fra WellO2 for å opprettholde helsen din, selv når influensa og infeksjoner herjer!

 

Kilder:

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/legionellabakterit-vesijarjestelmissa

https://thl.fi/fi/web/infectiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjna/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/legionella

 

For mer informasjon:

WellO2 Ltd.

Katri Lindberg

Spesialist i lungesykdommer

katri.lindberg@wello2.com