Hjem / Nyheter/Blogg / Taggede: pustetrening

Artikkel i VG: Så enkelt kan du trene pusten

De fleste vet at vi må trene for å beholde muskelstyrken. Men mange er kanskje ikke klar over at også pustemuskulaturen trenger trening.

– Ved pustetrening får pustemuskulaturen bedre kondisjon. Det kan hjelpe oss å takle akutte og alvorlige lungeinfeksjoner bedre, slik at lungens funksjon blir bedre, sier professor emeritus i klinisk fysiologi, Anssi Sovijärvi.

Lungenes funksjon forbedres om man aktivt trener denne muskulaturen, mener professoren. I en kronikk i Gøteborgs-Posten får han støtte av professor ved Gøteborgs universitet, Bo Lundbäck.

«Det er på høy tid at helsetjenesten anbefaler regelmessig pustetrening, både for pasienter som trenger å komme seg fra covid-19, og pasienter i ulike risikogrupper», skriver Lundbäck og Sovijärvi i kronikken.

– Pustemuskulaturen må man trene opp, spesielt om man er overvektig, sier Sovijärvi.

Bukfett kan føre til at luftveiseffektiviteten i de nedre delene av lungene forverres, og at lungens oksygenopptak reduseres, forklarer professoren:
– De som har bukfedme og får covid-19 havner oftere på intensiven fordi de ikke klarer å puste så bra.

– Veldig bra om man har KOLS
Bukfedme øker trykket i bukhulen, og motvirker mobiliteten i mellomgulvet - den største luftveismuskelen.
– Da fungerer ikke mellomgulvet så bra. Men om man trener pusten kan man forbedre mellomgulvets styrke og rørlighet.

Man åpner da også de tynne luftrørene i lungene, så pustekapasiteten forbedres.
– Det er veldig bra om man for eksempel har KOLS eller astma. Pustetrening gjør det lettere å puste inn oksygen, sier Sovijärvi.

Ventilasjonen i lungene skal dessuten bli mer jevn, alle deler i lungene får bedre funksjon og blir mer effektive.

Pusten kan trenes på ulike måter, blant annet gjennom kondisjonstrening som jogging, sykling og rask gange.
– Men det er ikke like effektivt som å puste mot et mottrykk, for da trenes også mellomgulvet og brystmusklene.

Dype pust kan hjelpe
Det viktigste er at man puster dypt og trener musklene rundt brystet og mellomgulvet. Hvor effektiv treningen er, kommer an på mottrykket og hvor stort volum av luft man puster inn.
– For at det skal være effektivt skal man puste inn så mye man kan. Å bare sitte og ta dype pust for seg selv hjelper også, om man gjør det mange ganger og ofte.

Dyp pust er noe man blant annet bruker i yoga. VG har tidligere skrevet om åtte enkle yoga-øvelser du kan gjøre ute.

Pustetening kan også hjelper pasienter etter bukoperasjoner og operasjoner i lunger og bryst. Det skal også være gode øvelser for eldre, ettersom at ventilasjonskapasiteten forverres med alderen.

En 70-åring har bare halvparten av en 20-årings ventilasjonskapasitet. Når brystet blir stivere med alderen, og elastisiteten i lungevevet avtar, minsker også lungevolumet.

Her kan du bestille WellO2 >>

Aldringsprosessen kan bremses

Denne prosessen kan bremses med regelmessig pustetrening, mener Sovijärvi.
Pustetrening kan også hjelpe mot covid-19, sier professoren:
– Vi ser nå at pustetrening kan forkorte restitusjonstiden og ha en forebyggende effekt på covid-19. Risikoen for intensivbehandling ved covid-19 minsker også.

Å trene pusten kan dessuten redusere symptomer som hoste og slim.

– Hvis man har KOLS - når må man begynne med pustetrening for at det skal ha effekt?
– Det er nok individuelt. Men det hjelper alltid å trene pusten - uansett om man har svak eller kraftig KOLS. Men om man har kraftig KOLS hjelper pustetrening relativt sett mer enn ved lindring av KOLS.

– Så det er aldri for sent for KOLS-pasienter å begynne?
– Nei, nei, absolutt ikke. Å begynne treningen hjelper alltid ved KOLS, mer eller mindre. Det er effektivt. Det hjelper på en annen måte enn medisinene.

Det finnes også tekniske hjelpemidler, der du puster mot et mottrykk. Det går også an å benytte et type pusteapparat der du puster inn varm vanndamp. Det løser opp slim og skal forbedre lungenes funksjon, forklarer professoren:
– Hos pasienter med KOLS som har mye slim i luftveiene kan det hjelpe, slik at slim kommer lettere opp.

Slik trener du pusten selv
Dette trenger du:
En flaske som rommer minst en liter.
Et smalt sugerør.
• Vann.

    Dette gjør du:
    1. Fyll flasken med en liter vann.
    2. Sett ned et tynt sugerør rundt ti centimeter ned i vannet.
    3. Pust dypt, og pust inn så mye du kan.
    4. Sett sugerøret i munnen, og pust ut luften ganske langsomt gjennom sugerøret i vannet. Selve utpustingen pleier å ta mellom to og fire sekunder.
    5. Når du skal puste inn igjen så slipper du sugerøret med munnen, tar et dype åndedrag og begynner på nytt.
    6. Gjenta inn- og utpustingen ti ganger.
    7. Gjør hele denne prosedyren to ganger om dagen.

    Professoren forklarer hvorfor:
    – På denne måten skal man få et mottrykk som er ti centimeters vanntrykk. Sugerøret skal være ganske smalt for at man skal få dette mottrykket.

    Her kan du bestille WellO2 >>

    Vet for lite
    I april i fjor begynte kjendiser som har vært corona-syke, å anbefale en pusteteknikk som en britisk lege delte på Youtube, skiver Forskning.no.

    I denne videoen anbefaler legen å ta dype pust og holde den litt før man puster ut igjen. Etter fem repetisjoner anbefaler han å avslutte med et kraftig host.

    Men kan slike pusteøvelser hjelpe en person med covid-19-infeksjon?
    Det er usikkert, sa Hege Clemm til Forskning.no i 2020. Hun er overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus.
    – Vi vet for lite om covid-19 til å si om pusteøvelser kan hjelpe, og da eventuelt hvilke, sa Clemm, ifølge forskningsmagasinet.

    Det finnes ulike pusteøvelser og hjelpemidler for å trene pust, ifølge Clemm. Resultatene av forskningen på disse er sprikende, sa overlegen:
    – Både resultat og metode varierer med tanke på hva en ønsker å oppnå, og hvilken grunntilstand pasienten har.
    – Derfor må pusteøvelsene og hjelpemidlene tilpasses hver enkelt pasient, og det vil ikke være et generelt råd eller tiltak, sa hun til Forskning.no.

    Hun presiserer at alle som får luftveisproblemer og som mistenker at de kan ha covid-19, må ta kontakt med lege.

    Forskjeller mellom WellO2-apparatet og blåseflaske eller PEP-fløyte

    Forskjeller mellom WellO2-apparatet og blåseflaske eller PEP-fløyte

    Det sies ofte at WellO2-apparatet bare er et damppusteapparat, eller at jeg allerede bruker en PEP-fløyte eller blåseflaske, så jeg trenger ikke et WellO2-pusteapparat. Hva skiller WellO2-apparatet fra en PEP-fløyte, MINI-PEP eller blåseflaske (selv dette elskede barnet har mange forskjellige navn)?

    PEP-fløyte og blåseflaske gir motstand mot utpust. Mengden motstand uttrykkes i centimeter vann, det vil si forkortelsen cmH2O. I en blåseflaske er motstanden vanligvis 10cmH2O. Denne motstanden fungerer på en slik måte at det åpner små bronkier og forbedrer respirasjonen, men hos en normal person har det liten effekt på muskelstyrken.

    De samme lovene gjelder for trening av luftveismuskulaturen som for eksempel for styrking av lårmusklene. Det som trengs er motstand, det vil si vekten som i muskeltrening på et helsestudio, samt at repetisjoner også er nødvendig for å få muskelen til å fungere. Trening gjøres alltid først med lette vekter for å lære treningsteknikken, men litt etter litt økes motstanden for å styrke muskelen. Dette krever regelmessighet og flere repetisjoner.

    Det er allerede motstand i PEP-fløyte. Så hvorfor skulle jeg trenge et WellO2-apparat?

    I en blåseflaske er motstanden bare når du puster ut. Vanligvis sier en person med helt friske lunger at motstanden ikke føles noe sted, det vil si det føles som å bare blåse bobler i flasken. Selv om dette er den opplevde følelsen, åpner til og med det minste trykket opp bronkiene. Trykket i WellO2-enheten er høyere, det vil si 0-motstanden i WellO2-apparatet er 20 cmH2O, som er dobbelt så mye som i blåseflasken. Motstanden er så høy at dette tvinger blåseren til å bruke musklene mer effektivt når hun/han blåser. Du kan observere dette selv, for eksempel gjennom et speil. Du vil se at blåsebevegelsen aktiverer muskulaturen i nakken, tungen og kinnene. I tillegg til dette blir musklene også aktivert i øvre del av magen og du opplever at du automatisk trekker magen inn, det vil si musklene beveger seg. Når du begynner å trene med WellO2-apparatet, bør du imidlertid alltid huske å holde skuldrene dine avslappede. Dette er grunnen til at du bør starte med en 0-motstand, selv om den ikke føles veldig stor. Når du begynner å trene med lav motstand, vil du automatisk lære bedre pusteteknikker, og eventuelle feiljusteringer vil ikke føre til muskelsmerter.

    Tenk på dette det samme selv i trening av lårmusklene, det vil si at hvis du tar 100 kg på skuldrene og knebøy og reiser deg, så kan du lykkes med det, men du må bruke de andre musklene dine som et hjelpemiddel under tung belastning, og derfor vil holdningen din kanskje ikke være riktig. I tillegg kan du oppleve smerter i ryggen eller knærne.

    Treningen av luftveismusklene er fremmed for oss, og hvis du starter treningen med for mye motstand, kan det lett skje at selve blåsingen er vellykket, men teknikken vil kanskje ikke være riktig. I dette tilfellet kan dette føre til muskelspenninger på feil steder. Muskelspenning påvirker også pusten, det vil si skulderspenning der årsaken kan være luftveissykdommer.

    Både WellO2 og PEP-fløyte/blåseflaske har derfor motstand ved utpust. Er dette den eneste forskjellen?

    Ikke i det hele tatt. Nå har vi snakket om motstanden mot utpust, som også finnes i PEP-fløyten og blåseflasken. Det som gjør WellO2 vesentlig forskjellig fra PEP-fløyten og blåseflasken, er at WellO2-apparatet også har motstand ved innånding. I dette tilfellet styrker treningen også inspirasjonsmusklene. Du kan også teste dette foran et speil. Det vil si at du gjør en WellO2-øvelse foran et speil, og du vil oppdage at når du inhalerer, aktiveres inspirasjonsmusklene i ansiktet, nakken og brystet, noe som betyr at brystet utvides, og du kan også kan føle strekk i hjelpemuskulaturen, det vil si skuldre og rygg.

    Med WellO2-apparatet kan trening gjøres ved å blåse med munnstykke eller nesemaske. Selv om vi bruker en nesemaske, bruker vi de samme musklene som med munnstykket, men vi aktiverer også musklene i nese- og svelget. Vi er egentlig ikke vant til å bruke nesemuskulaturen unntatt når vi puster, men det er også mange muskler i dem. Slimhinneødem, tørrhet i neseslimhinnen eller vedvarende betennelse er det som degenererer musklene under slimhinnen, og selv om det ikke er noen ulemper ved dette, krever pusting gjennom nesen at det er plass i nesen og at den fungerer. For at nesen skal fungere, er det behov for nesemuskulatur, ettersom blodsirkulasjonen i musklene også påvirker slimhinnen, og for at slimhinnen skal virke, trenger den de underliggende musklene for å regulere fuktighetsbalansen, etc. WellO2-trening med nesemaske kan føles veldig tung først, nettopp fordi disse musklene sjelden blir brukt. Imidlertid får nesetrening deg raskt til å føle at pusten er lettere. I nesetrening gjelder imidlertid den regelmessigheten som allerede er nevnt tidligere. Selv om du får lindring med en gang, er det behov for regelmessighet og trening over lengre tid for å styrke musklene.

    Trening av nesen med WellO2-apparatet er viktig for hver av oss også fordi slimhinnene i luftveiene er den første barrikaden i vår motstand, det vil si at patogener kommer inn i kroppen vår gjennom respirasjon og fester seg til den fuktige overflaten av slimhinnen. Slimhinnen merker at det er et fremmes element i kroppen vår og begynner derfor å produsere slim slik at patogenet ikke kommer lenger og flimmerhårene prøver deretter å presse slimet utover. Hoste eller et nys gir kraften til å skyve patogenet utover. Patogenet prøver derimot å komme gjennom slimhinnen vår slik at den kan begynne å formere seg og gjøre oss syke. Det tar patogenet vanligvis flere dager før det beveger seg dypere inn i slimhinnene våre og forårsaker sykdom. Dette er tiden slimhinnen vår har til å bekjempe patogenet. Hvis slimhinnen er tørr og i dårlig tilstand, er det lettere for patogenet å komme seg frem fordi det kommer lettere gjennom slimhinnen og flimmerhårene fungerer ikke som de er tenkt til. Det vil si at trening med WellO2 nesemaske styrker muskler, men å styrke musklene påvirker også motstanden vår gjennom slimhinnen.

    WellO2 har også en tredje funksjon, damp 

    Vi har ikke engang snakket om damp ennå, så hva er dampens betydning i denne øvelsen da? Selvfølgelig gjør varm damp trening mer behagelig, ettersom den varmer musklene, men varm damp er også fysiologisk viktig for kroppen vår. Varm damp øker fuktighetsbalansen i slimhinnen og forbedrer slimhinnens funksjon. Dampen endrer også sammensetningen av luftveisslimet og gjør det mer flytende, noe som gjør det lettere å hoste opp. Noen ganger har vi hørt det sagt at damp forårsaker kortpustethet. Dette kan skyldes nettopp det slimproblemet, det vil si når luftveisslimet blir mer flytende, kan det være en følelse av at dampen forårsaker kortpustethet, men virkeligheten er det at det er slim i luftveiene som øker med fuktighet og dermed forårsaker angst. Behandlingen for dette er motstandstrening, som hever slimet opp i bronkiene, slik at det kan hostes bort. Slim i luftveiene er alltid et problem fordi det fungerer som grobunn for patogener og utsetter oss for sykdom.

    Vel, en lang tekst, men fremdeles krystallisert, det vil si blåseflaske er en utåndingsmotstand med en motstand på ca. 10 cmH2O. PEP-fløyte og blåseflaske er et godt hjelpemiddel for en alvorlig syk person i det akutte stadiet av sykdommen. WellO2-apparatet kombinerer både utåndings- og innåndingsmotstand, hvor motstanden kan justeres fra 20 til 100 cmH2O, og i tillegg har pusteapparatet varm damp kombinert i innåndingen. WellO2 er et treningsapparat hvor vi kan styrke luftveismusklene helt fra svelget (nasopharyn) til øvre del av magen og også behandle slimhinnene og dermed styrke motstanden mot patogener. WellO2-apparatet kan trygt brukes av både barn og eldre der hvor det er vanskelig for pasienten å rehabilitere luftveiene. Apparatet gir også fordeler for friske personer som ønsker å fortsette å verne om helse og muskeltilstand.

    Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.  Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

    Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.

    Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

    Kjøp WellO2 til deg selv: Trykk her

    Hvordan skal WellO2-apparatet brukes til å puste bedre?

    Hvordan skal WellO2-apparatet brukes til å puste bedre?

     

    Mange spør, hva er egentlig den vanlige bruken? 

    Det hender ofte at WellO2-apparatet anskaffes og brukes et par ganger, og det føles ganske behagelig, kanskje litt tungt, men det er en følelse av at det bare er et godt verktøy. Vel, er ikke dette en god måte å bruke WellO2 på?

    WellO2 er først og fremst et pustetreningssapparat. Når det gjelder å trene muskler, må det gjøres regelmessig for å få mest mulig ut av det. Hvis vi sammenligner pustetrening med trening på treningsstudio, styrkes ikke musklene i et treningsstudio heller hvis du besøker det kun én gang. For å forbedre muskelstyrken kreves det jevnlig trening over tid.

    Så vi anbefaler at når du får WellO2-apparatet, gjør du WellO2-trening i en måned, det vil si en øvelse minst en gang om dagen, men helst om morgenen og kvelden. I dette tilfellet vil du ha en betydelig effekt på muskeltilstanden i luftveiene i løpet av en måned, og du vil helt sikkert oppleve andre fordeler som du kanskje ikke engang har knyttet til svakhet i luftveiene.

    Hvilke andre fordeler kan du forvente?

    Gode ​​eksempler på slike er for eksempel snorking, som blir lettere når musklene i øvre svelg styrkes. Dermed, når kroppen slapper av om natten, begrenser svelget ikke lenger luftveiene om natten. En annen typisk fordel er at kortpustethetssymptomet lindres. Respiratoriske brukere har beskrevet at ytelsen klart har forbedret seg på bare en måned. Personer med neseproblemer har rapportert at bihulebetennelse har gått ned etter en måned med regelmessig bruk, og behovet for et dren i nesen eller andre behandlinger for nesepleie er mindre. Dette indikerer at muskelstyrken i nasopharynx har blitt bedre av pustetrening med WellO2 og nesemasken. Dette fører til økt muskelstyrke, luft sirkulerer bedre i nesen og at patogener ikke setter seg i nesen så lett. Pusting gjennom nesen er også noe mange beskriver blir bedre med jevnlig pustetrening.

    Så hvordan fungerer egentlig WellO2-pustetreningen? 

    WellO2-øvelsen begynner med en utblåsing i apparatet og deretter en innånding gjennom apparatet. Utblåsingen utføres først fordi mer damp genereres i apparatet på grunn av vannboblene som lages ved utblåsningen. Det er en god ide å gjenta disse pustesyklusene med 3 til 10 kontinuerlige pust. Bruk først en 0-motstand. Du kan gradvis øke motstanden, for eksempel etter en ukes vanlig bruk. Motstanden er trinnløs justerbar, og en liten rotasjon fra justeringsringen er alt du behøver å gjøre for å justere motstanden.

    Selv bruker jeg ofte en 0-motstand om kvelden når jeg vil ha en behagelig trening før jeg legger meg, og en høyere motstand om morgenen når jeg føler meg energisk. En serie på 3 til 10 pust er bra å gjenta 2-3 ganger om morgenen og kvelden. Du kan justere temperaturen i 3 nivåer. For normal trening kan du bruke 1-punkts eller 2-punkts temperatur, avhengig av hva du føler deg mer komfortabel med. 3-punkts temperaturen kan brukes for å lindre symptomer ved forkjølelse eller influensa.

    For å få mest mulig ut av WellO2-apparat, bør du bruke apparatet hver dag i en måned, helst om morgenen og kvelden. Hvis du derimot vil redusere bruken din etter første måneden, anbefaler vi at du allikevel fortsetter å bruke den regelmessig slik at pustemuskulaturen opprettholdes. Spesielt hvis du for eksempel har kronisk lungesykdom eller et snorkeproblem.

    Legemidler som brukes mot luftveissykdommer kommer bedre inn i lungene hvis du pustetrener før du tar medisinen du inhalerer. Dette er fordi treningen åpner bronkiene og medisinen kommer dypere inn i bronkiene. Faktisk rapporterer mange at regelmessig bruk av WellO2 har redusert behovet for nødvendig inhalasjonsmedisin.

    Hvis du lider av snorking, anbefaler jeg at du trener hver kveld. WellO2-trening om kvelden beroliger pusten og forbereder kropp og sinn for natten. Dette kan forbedre kvaliteten på nattesøvnen, men som også påvirker halsmuskulaturen slik at snorking reduseres. Hvis du ikke har en kronisk sykdom, bruk WellO2-apparatet regelmessig etter den første måneden, spesielt hvis du føler de første symptomene på forkjølelse, bihulebetennelse, får allergi eller irritasjon.

    Hvis du vil forbedre din respiratoriske muskelstyrke, anbefaler jeg at du fortsetter treningen ved å øke pustemotstanden hver uke etter den første måneden. Å opprettholde muskelstyrke krever også regelmessighet i pustetreningen.

    Så begynn å trene med 3-10 pust, inn og ut, og gjenta serien 2-3 ganger. Bruk først en 0-motstand. Tren helst om morgenen og kvelden, men minst en gang om dagen. Treningen holder luftveiene i form!

    Skrevet av Katri Lindberg sykepleier og WellO2 produktsjef.

    Katri har lang arbeidserfaring innen spesialsykepleie. Katri har jobbet som sykepleier og rehabiliteringsinstruktør for lungepasienter og har solid erfaring med ulike lungesykdommer og deres behandling og rehabilitering. I tillegg har Katri spesialkompetanse innen hjelpemidler for behandling av luftveissykdommer.

    Kjøp WellO2 til deg selv: Trykk her