Hjem / Nyheter/Blogg / Enkel pustetrening hjelper ved rehabilitering av covid-19
Enkel pustetrening hjelper ved rehabilitering av covid-19

Enkel pustetrening hjelper ved rehabilitering av covid-19

Å trene luftveismuskulaturen kan forkorte rehabilitering etter covid-19 og også være forebyggende for å redusere risikoen for intensiv pleie for sykdommen. Det er på høy tid at helsetjenesten anbefaler regelmessig pustetrening, både for pasienter som trenger å restituere seg fra covid-19 og pasienter i forskjellige risikogrupper, skriver Anssi Sovijärvi og Bo Lundbäck i Göteborgs-Posten 22/2, 2021.

Restitusjon fra akutt lungebetennelse forårsaket av det nye koronaviruset kan ta flere uker eller måneder. Risikoen for å trenge sykehusomsorg og i verste fall intensiv behandling er høy hos eldre mennesker som allerede har en lungesykdom som KOLS, astma eller dårlig hjertefunksjon. Intensiv pleie for koronapasienter med abdominal fedme er ofte nødvendig, da koronavirus svekker elastisiteten i lungene og dermed belaster funksjonen til mellomgulvet. I tillegg reduseres oksygenopptaket i lungene og respirasjonsarbeidet økes.

Forverres gradvis

Pusteevnen vår forverres gradvis med alderen. En 70 år gammel person har normalt mindre enn 60 prosent av kraften i luftveismuskulaturen, sammenlignet med kraften hos mennesker i 20-årene. Lungevolumet avtar også når brystet blir stivere og elastisiteten i lungevevet reduseres. Når vi er 70 år har vi bare 65 prosent av ventilasjonskapasiteten vi hadde som 20-åringer. Dette er en viktig årsak til at personer over 70 år tilhører risikogruppen for alvorlig sykdom hos covid-19.

Covid-19 kan forårsake alvorlige pusteproblemer og mangel på oksygen i blodet. Sykehusopphold og behovet for intensivbehandling for covid-19 kan motvirkes gjennom pustetrening, ifølge en omfattende amerikansk rapport publisert i september 2020 i American Journal of Medicine. Pasienter som har trent pusten har sannsynligvis lavere risiko for å trenge intensivbehandling og kan komme seg raskere etter sykdommen.

"Det er viktig å puste relativt dypt, som for eksempel under anstrengende trening eller når du synger"

Flere studier har allerede blitt publisert som viser at respiratorisk rehabilitering kan redusere pustebesvær, kortpustethet, hoste og slimproduksjon fra luftveiene etter akutt covid-19 hos pasienter som har blitt pleiet på sykehus. Lungefunksjonen forbedres, og gassutvekslingskapasiteten øker raskere. I følge en velkontrollert klinisk studie av pasienter med covid-19 forbedret lungefunksjonen seg raskere hos pasienter over 65 år, gjennom respiratorisk rehabilitering, sammenlignet med en kontrollgruppe der pasienter fikk pleie uten åndedrettstrening. Fysisk ytelse og livskvalitet ble også bedre og mental angst ble lindret.

European Respiratory Society (ERS) og American Thoracic Society (ATS) har også publisert en rapport som anbefaler lungerehabilitering for pasienter med covid-19 etter sykdomsperioden. Programmet skal utføres på alle pasienter med nedsatt lungefunksjon eller pasienter som ennå ikke har normal lungefunksjon etter hjemkomsten. Programmet innebærer regelmessig pustetrening.

Enkelt hjemme

Pustetrening utføres vanligvis med apparater som trener musklene som brukes under innånding og utånding gjennom motstand. Det kan være en såkalt PEP-flaske, som man puster inn i. Ved astma, KOLS og abdominal fedme er en kombinert utånding- og innåndingstrening mest effektiv. Det er enkelt å bruke pusteapparat for trening hjemme. Det er viktig å puste relativt dypt, for eksempel når du trener fysisk eller synger. 5-10 minutter pustetrening hver dag er nok. Etter en måned har kapasiteten blitt så bra at du kan gå ned til tre ganger i uken når du gjør pusteøvelsene.

Ulike studier har vist at levetiden til sars-cov-2-viruset på neseslimhinnen ble betydelig forkortet når slimhinnetemperaturen og den relative fuktigheten ble hevet noen få grader. Ved kjøligere temperaturer økte virusets levetid. Innånding av varmtvannsdamp i kombinasjon med trening kan være forebyggende og samtidig redusere risikoen for å bli smittet med viruset.

Lettere å hoste opp

Innånding av varm damp har også en god effekt på funksjonen til slimhinnene i luftveiene. Produksjonen av slim i bronkiene øker ved for eksempel KOLS og astma. Dampen forbedrer luftfuktigheten i luftveiene og gjør slimet mer flytende og lettere å hoste opp.

Det er mye som tyder på at det er viktig at spesielt personer som tilhører risikogruppen for covid-19 - over 70 år, har abdominal fedme, KOLS, astma eller hjertesykdom - skal gjøre regelmessige pusteøvelser hjemme for å motvirke alvorlig former for sykdommen.

Nå må helsetjenesten ta enkel pustetrening på alvor - det er flere liv å redde her samtidig som livskvaliteten kan økes og rehabilitering forkortes for pasienter med covid-19!

Anssi Sovijärvi professor emeritus ved klinisk fysiologi University of Helsinki

Bo Lundbäck professor emeritus i klinisk epidemiologi av lungesykdommer Universitetet i Göteborg

Artikkelen er publisert i Göteborgs-Posten 22. februar 2021.