Hjem / Nyheter/Blogg / Pustetrening kan redde liv og forkorte sykdomsvarigheten ved covid-19
Pustetrening kan redde liv og forkorte sykdomsvarigheten ved covid-19

Pustetrening kan redde liv og forkorte sykdomsvarigheten ved covid-19

Å trene pustemusklene lindrer problemene med kroniske lungesykdommer som KOLS og astma. Nye studier viser at pustetrening også kan redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp ved covid-19 og hjelpe med restitusjon etter sykdommen.

 Vi ser allerede nå at pustetrening kan forkorte restitusjonstiden og også ha en forebyggende effekt på covid-19. Risikoen for intensivbehandling for sykdommen reduseres, sier Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi.

Alle vet at vi trenger å trene kroppen vår regelmessig, men mange vet ikke at pustemuskulaturen også må trenes - spesielt når vi blir eldre.

Mer enn halvparten av pustekapasiteten forsvinner

Ventilasjonskapasiteten til lungene forverres med årene og en 80-åring har bare omtrent 40 prosent av kapasiteten som en 20-åring (se graf). Når brystet blir stivere og elastisiteten i lungevevet reduseres, minsker også lungevolumet. Men den prosessen kan reduseres med regelmessig pustetrening.

Hvis pustemusklene har blitt trent med et forebyggende formål, kan de tåle belastning bedre og minsker svekkelse ved lungesykdommer som KOLS, astma eller abdominal fedme. Dette gjelder også covid-19:

- Pustemusklene blir kritisk stresset ved alvorlig korona. Med en trent muskulatur har kroppen større sjanse for å takle det stresset, forklarer Anssi Sovijärvi.

Unikt pusteapparat: Kombinerer to metoder

Musklene kan trenes gjennom egne pusteøvelser, yogapust, eller ved hjelp av forskjellige pusteapparater. Pustetreningsapparatet WellO2 er utviklet i Finland for å styrke pustemusklene på en effektiv og allsidig måte. WellO2 er en globalt patentert teknologi som kombinerer damp med motstand ved innånding og utånding, og pusteapparatet har fått stor oppmerksomhet i Finland.

Studier viser at motstandspusteøvelser styrker pusteevnen og fremmer restitusjon fra lungeinfeksjon. Innånding av varm damp har også en innvirkning på funksjonen til slimhinnene i luftveiene og gjør dem mer motstandsdyktige mot infeksjoner. Dampen forbedrer også fuktigheten og gjør slimet mer flytende og lettere å hoste opp. Pusteapparatet trener luftveismuskulaturen og styrker lungefunksjonen.